Thursday, November 6, 2014

Bine aţi venit la Şcoala Meşteşugărească de Mărgelit!

Mă numesc Ida Pázmán, în anul 2009 am primit titlul de „Meşter Popular” în confecţionat podoabe. De foarte mulţi ani învăţi pe cei interesaţi la arta înşiratului de mărgele. În blogul meu găsiţi modele mai simple şi mai complicate, dar fiecare model am desenat pas cu pas, deci oricare model complicat poate să-l confecţioneze şi un începător.
Să începem mărgelitul:
Prima dată trebuie să-l cunoaştem materialele cu ce lucrăm:
- sunt foarte multe feluri de mărgele: ceheşti, japoneze, chinezeşti. La modele eu nu specific ce fel de mărgele să folosiţi, asta este alegerea voastră în funcţie de posibilităţi. Sunt tehnici la care este preferat un anumit tip de mărgele, la peyote de pildă mărgele japoneze toho sau miyuki. Miyuki pe limba japoneză înseamnă pur şi simplu „mărgele”. Forma tipică uşor pătrată a fost inventat de un japonez în anii 1920 pentru ţesut de mărgele. Tehnica tradiţională al japonezilor este ţesutul de mărgele, peyote este tehnica tradiţională al indienilor din America de Nord. Ţesutul de mărgele avem şi noi în Bihor în tradiţie, dar în Maramureş se lucrează foarte mult în tehnica asta. După cum vedeţi nimic nou sub soare, numai că în zilele noastre tehnicile şi modelele sunt combinate.
Eu prefer să lucrez din mărgele ceheşti, dar dacă aveţi numai mărgele chinezeşti, încercaţi să alegeţi dintre ele cele mai uniforme! Sunt modele la care se poate folosi mărgele chinezeşti neuniforme, deci să nu-l aruncaţi rămăşiţele.
- aţa este foarte important la mărgelit!!! O aţă potrivită dă ţinuta unui lucrare. Obligatoriu este să folosiţi aceeaşi culoare de aţă ca şi culoarea mărgelei! Dacă lucraţi un model cu mai multă culoare alegeţi culoarea aţei asemănător al mărgelei dominantă al lucrării.
- acul de mărgelit să alegeţi în funcţie de model: dacă trebuie să treceţi cu acul de mai multe ori întro mărgică, alegeţi un ac cât mai subţire nr. 10, nr.12. cu cât mai mică este numărul acului cu atât este mai subţire. Este bine să aveţi cât mai diferite ace la număr şi cât mai multe din fiecare, că acele de mărgele se rup repede şi este foarte neplăcut când rămîi fără ac.
- locul pentru mărgelit alegeţi în aşa fel cât să staţi foarte-foarte confortabil. Este foarte important să lucraţi la lumină naturală, deci cât mai aproape de geam! Nu este bine să lucraţi cu lampă pentru că stricaţi ochii! Totuşi dacă mărgeliţi seara încercaţi să lucraţi din mărgele cât mai deschisă la culoare, modelele cu mărgele negre să confecţionaţi la lumina zilei! Să lucraţi pe o pâslă deschise la culoare, este mai uşor
decât din cutiuţe.
După ce aţi găsit un loc confortabil este preferat să lucraţi pe o tavă sau carte, nu direct pe masă (eu folosesc un Atlas mare). Metoda cu Atlas mare este foarte util,  pentru că, dacă nu terminaţi lucrarea puteţi să-l mutaţi totul uşor la un loc sigur şi nu mai este necesar să certaţi cu copilul sau cu soţul să aibă grijă la mărgelele de pe masă!

Atât pentru prima dată, o să urmează sfaturi utile pentru mărgelit. Dacă aveţi întrebări nu ezitaţi să-l puneţi.


Spor la mărgelit!